Proton Perdana 2016: Proton dengan DNA Honda

Proton baru sahaja melancarkan Proton Perdana baharu, iaitu model flagship Proton yang sudah lama dinantikan kemunculannya. Walaupun Proton Perdana generasi kedua pernah dilancarkan oleh Proton, namun model tersebut hanyalah digunakan oleh kerajaan dan tidak dijual kepada umum. Model generasi kedua hanyalah lebih kepada perubahan kosmetik yang sangat minima dari penderma model iaitu Honda Accord generasi ke-8. Untuk model terbaharu ini, perubahan kosmetik yang lebih ketara dilakukan dan rekaan ini menunjukkan usaha Proton untuk menjarakkan persamaan Proton Perdana dengan Honda Accord.

Walaupun begitu, masih tidak keterlaluan jika dikatakan Proton Perdana ini adalah sebuah Proton dengan DNA Honda. Manakan tidak, reka bentuk dalaman dan juga sistem masih lagi kekal seperti Honda Accord generasi ke-8.Dengan sekali imbas, boleh dikatakan bahawa rasa pemanduan Proton Perdana ini sama seperti memandu Honda Accord. Ini disebabkan oleh rekaan dalaman serta struktur casis dan sistem pemanduan yang sama digunakan oleh kedua-dua model. Sayang sekali memandangkan Proton Perdana tidak boleh menambah baik sistem dalaman disebabkan oleh perjanjian antara Proton dan Honda. Namun begitu, perjanjian ini akan berakhir kira-kira hujung tahun 2017 dan jurutera Proton pasti akan menyuntik DNA Proton ke dalam Proton Perdana. Ini pasti akan menjadikan Proton Perdana akan lebih bercirikan Proton berbanding membawa imej Honda.

Dengan sistem pemanduan Proton (Lotus Ride & Handling), pastinya rasa pemanduan Proton Perdana akan menjadi lebih menarik. Namun begitu, perubahan akan datang ini juga diharapkan supaya tidak mengganggu integriti part quality yang diharapkan akan lebih tahan lama.Persoalannya kini, adakah Proton Perdana ini boleh menjadi game changing kepada Proton? Mampukah Proton terus melonjak semula dengan Proton Perdana untuk mengembalikan kepercayaan pengguna kepada Proton?

Tiada siapa yang mampu mejawab persoalan ini sekarang. Hakikatnya, Proton harus berusaha dengan lebih keras untuk kembali dari kegelapan. Proton seharusnya tidak sahaja melihat kepada pelancaran model baharu tetapi juga prestasi selepas jualan mereka yang menentukan pengguna rasa dihargai atau tidak.

Semoga berjaya, Proton.

NOTA: Lihat perbandingan antara Proton Perdana dan Honda Accord terkini di sini.

Catat Ulasan

0 Ulasan